- Mindė_2
- Naujas dalyvis
- Registravosi: 2009-01-09
- Žinutės: 39
- Atsiliepimai: 0
#1 2009-12-21 14:44
Alyvuogių aliejus
Teko išgirsti tokią nuomonę, kad extra Virgin klasės alyvuogių aliejus netinka kepimui (keptuvėj etc.). Pasiklausinėjau pardavėjų jos patarė naudoti išspaudų, vietoj extra Virgin, alyvuogių aliejų kepant. Todėl teko pasidomėti šiuo glausimu giliau.
Yra labai įvairių nuominių šiuo klausimu, tarp įdomesnių radau šiuos:
http://www.internationaloliveoil.org/we … eite3.html
čia minima, kad bendrai, drąsiai galima naudoti įvairų alyvuogių aliejų kepimui, jei neviršijama apie 210 C temperatūrą.
Knygoje: Cholesterol Cures (revised): Featuring the Breakthrough Menu Plan to Slash Cholesterol by 30 Points in 30 Days
Rašoma ,kad extra Virgin klasės alyvuogių aliejus absoliučioje daugumoje atveju naudojamas jau paruoštam maistui pagardinti, o ne kepti jame. nurodoma kad geriausiai kepimui tinka extra light klasė.
Knygoje The Strang Cancer Prevention Center cookbook: a complete nutrition and lifestyle plan to dramatically lower your cancer risk
Taip pat patariama kepti maistą olive oil klasės aliejuje, o extra Virgin naudoti tik kaip pagardą po kepimo.
Žodžiu, gal kas pasidalins savo nuomone ir patirtimi šiuo klausimu.
Neprisijungęs
- Marshalas
- Dažnas senbūvis
- Vietovė: Sin City
- Registravosi: 2009-04-11
- Žinutės: 1467
- Atsiliepimai: 6
#2 2009-12-21 18:31
Re: Alyvuogių aliejus
Kepimui geriause paprasti aliejai, as db saulegrazu alieju naudoju. O alyvuogiu jis sveikas yra ir tinka praktiskai visur, aisku kept ant jo gal nlb apsimoka.. bet y salotas y padazus visokius butent sitas aliejus lb gerai tinka. Mano nuomone. Nzn o seip kulinarijos galimybes beribes ce prigalvot gali visokiausiu variantu. Ir seip seniau ziurejau ta dzeimy olivery tai kur tik jis ten to alyvu aliejaus nepila, padazai, sriubos, troskinei, salotos ir t.t. Bet niekada nemaciau kad ant jo keptu
Neprisijungęs
- lolardas
- Dažnas senbūvis
- Vietovė: Miškas
- Registravosi: 2007-07-08
- Žinutės: 10855
- Įspėjimai: 1
- Atsiliepimai: 19
#3 2009-12-21 18:36
Re: Alyvuogių aliejus
.
Paskutinį kartą taisė lolardas (2011-01-08 11:07)
Neprisijungęs
- Butelis
- Forumo Juokas
- Vietovė: Vilnius
- Registravosi: 2008-02-20
- Žinutės: 2969
- Atsiliepimai: 2
#4 2009-12-21 18:39
Re: Alyvuogių aliejus
lolardas rašė:
Kept ant aliejaus tai
Geriausia tai žalią mėsą draskyt... Kol dar šilta... Kai tik plikom rankom pasmaugi šerną
Paskutinį kartą taisė Butelis (2009-12-21 18:39)
Neprisijungęs
- Robšė
- ®
- Vietovė: rajonas
- Registravosi: 2008-02-14
- Žinutės: 13898
- Atsiliepimai: 38
#5 2009-12-21 18:40
Re: Alyvuogių aliejus
Butelis rašė:
lolardas rašė:
Kept ant aliejaus tai
Geriausia tai žalią mėsą draskyt... Kol dar šilta... Kai tik plikom rankom pasmaugi šerną
O dar sveikiau butu atsikasti nuo jo dar gyvo, pasivijus beganti...
Neprisijungęs
- Marshalas
- Dažnas senbūvis
- Vietovė: Sin City
- Registravosi: 2009-04-11
- Žinutės: 1467
- Atsiliepimai: 6
#6 2009-12-21 19:23
Re: Alyvuogių aliejus
Robšė rašė:
Butelis rašė:
lolardas rašė:
Kept ant aliejaus tai
Geriausia tai žalią mėsą draskyt... Kol dar šilta... Kai tik plikom rankom pasmaugi šerną
O dar sveikiau butu atsikasti nuo jo dar gyvo, pasivijus beganti...
nemirtyngas tu tikrai
Neprisijungęs
- Butelis
- Forumo Juokas
- Vietovė: Vilnius
- Registravosi: 2008-02-20
- Žinutės: 2969
- Atsiliepimai: 2
#7 2009-12-21 19:31
Re: Alyvuogių aliejus
Robšė rašė:
Butelis rašė:
lolardas rašė:
Kept ant aliejaus tai
Geriausia tai žalią mėsą draskyt... Kol dar šilta... Kai tik plikom rankom pasmaugi šerną
O dar sveikiau butu atsikasti nuo jo dar gyvo, pasivijus beganti...
Čia variantas. Bet jau šitas ir lolardui manau iššūkis būtų
Neprisijungęs
- kalevas
- Kalbus dalyvis
- Registravosi: 2009-01-27
- Žinutės: 88
- Atsiliepimai: 0
#8 2009-12-21 19:34
Re: Alyvuogių aliejus
Google Borges aliejus isivesk.Vienas is geriausiu alyvuogiu alieju Lietuvoje.
Neprisijungęs
- Robšė
- ®
- Vietovė: rajonas
- Registravosi: 2008-02-14
- Žinutės: 13898
- Atsiliepimai: 38
#9 2009-12-21 19:37
Re: Alyvuogių aliejus
Cia yra smulkiiau apie skirtingus aliejus:
http://www.aliejus.com/aliejai
Neprisijungęs
- Mindė_2
- Naujas dalyvis
- Registravosi: 2009-01-09
- Žinutės: 39
- Atsiliepimai: 0
#10 2009-12-21 19:40
Re: Alyvuogių aliejus
Marshalas rašė:
Kepimui geriause paprasti aliejai, as db saulegrazu alieju naudoju.
Tikrai nesutikciau su siuo pastebejimu, googlei galite lengvai susirasti info kodel tai yra nerekomenduojama (gaminimo budas etc)
Marshalas rašė:
O alyvuogiu jis sveikas yra ir tinka praktiskai visur, aisku kept ant jo gal nlb apsimoka.. bet y salotas y padazus visokius butent sitas aliejus lb gerai tinka. Mano nuomone.
Su salotom viskas aisku. Bet va butent kepimas mane domina
kalevas rašė:
Google Borges aliejus isivesk.Vienas is geriausiu alyvuogiu alieju Lietuvoje.
išbandęs.
Paskutinį kartą taisė Mindė_2 (2009-12-21 19:40)
Neprisijungęs
- Mindė_2
- Naujas dalyvis
- Registravosi: 2009-01-09
- Žinutės: 39
- Atsiliepimai: 0
#11 2009-12-21 19:42
Re: Alyvuogių aliejus
Robšė rašė:
Cia yra smulkiiau apie skirtingus aliejus:
http://www.aliejus.com/aliejai
bet nieko konkretaus, kaip matau apie kepima ant extra Virgin Olive oil
Paskutinį kartą taisė Mindė_2 (2009-12-21 19:43)
Neprisijungęs
- Robšė
- ®
- Vietovė: rajonas
- Registravosi: 2008-02-14
- Žinutės: 13898
- Atsiliepimai: 38
#12 2009-12-21 19:49
Re: Alyvuogių aliejus
O ka tu nori konkretaus apie kepima?
Kepama tarkim ant riebalu arba teflono. O koki riebala pasirinksi, kokybiskesni ir brangesni ar pigesni, tai jau cia tavo reikalas.
As jei pinigu tureciau, tai rapsu ar saulegrazu aliejaus netgi kepimui nenaudociau. Kam naudoti, jei gali sau leisti daug geresni produkta?
Neprisijungęs
- Mindė_2
- Naujas dalyvis
- Registravosi: 2009-01-09
- Žinutės: 39
- Atsiliepimai: 0
#13 2009-12-21 20:10
Re: Alyvuogių aliejus
^^ Labai paprasta.
problema yra ta, kad vieni teigia, kad olyvuogių aliejus ir būtent extra virgin olive oil (auksčiausia kalsė) turiypač žemą taip vadinamą "smoking point"; kokiu būtu visi naudingi elementai tampa visiškai beverčiai kepant, net ant žemos temperatūros Tuo trapu kiti šaltiniai teigia, kad "smoking point" yra pakankamai aukštas, extra virgin olive oil siekia apie 190C. ir keičiasi tik aromato savybės, o ne vertė : http://www.oliveoilsource.com/cooking_olive_oil.htm
Daugiau
http://www.oliveoilsource.com/olive_oil_smoke_point.htm
Neprisijungęs
- Robšė
- ®
- Vietovė: rajonas
- Registravosi: 2008-02-14
- Žinutės: 13898
- Atsiliepimai: 38
#14 2009-12-21 20:14
Re: Alyvuogių aliejus
Oba...
Tai reiskia, kad tas pats naudingas elementas alyvuogiu aliejuje suirs prie zemesnes temperaturos nei tas pats elementas budamas rapsu aliejuje?
Neprisijungęs
- Robšė
- ®
- Vietovė: rajonas
- Registravosi: 2008-02-14
- Žinutės: 13898
- Atsiliepimai: 38
#15 2009-12-21 20:16
Re: Alyvuogių aliejus
Man atrodo, kad paprastas aliejus tai syrpotrebas, o olive extra jau gurmanams. Kaip kad koks Goudos suris ir smirdintis prancuziskas...
Neprisijungęs
- Mindė_2
- Naujas dalyvis
- Registravosi: 2009-01-09
- Žinutės: 39
- Atsiliepimai: 0
#16 2009-12-21 20:43
Re: Alyvuogių aliejus
Robšė rašė:
Oba...
Tai reiskia, kad tas pats naudingas elementas alyvuogiu aliejuje suirs prie zemesnes temperaturos nei tas pats elementas budamas rapsu aliejuje?
Labai grubiai snekant kas kas panasaus. Bet neverta pamirsti kad alyvuogių aliejaus sudėtis gerokai skiriasi nuo iprastu alieju, vien mononesočiųjų riebalų kiekis jame žymiai didesnis. Beto gaminimo būdas iš esmės skiriasi etc.
Atrodo neblogas straipsnis apie alyvuogių aliejaus poveiktį širdies ir kraujagyslių sistemai:
http://www.sciencedirect.com/science?_o … 82bf6538e7
Daugiau apie sudėtį
http://www.oliveoilsource.com/olivechemistry.htm
Neprisijungęs
- Mindė_2
- Naujas dalyvis
- Registravosi: 2009-01-09
- Žinutės: 39
- Atsiliepimai: 0
#17 2009-12-21 20:45
Re: Alyvuogių aliejus
Robšė rašė:
Man atrodo, kad paprastas aliejus tai syrpotrebas, o olive extra jau gurmanams. Kaip kad koks Goudos suris ir smirdintis prancuziskas...
Na alyvuogių aliejaus aromatas tikrai neblogas !
Neprisijungęs
- Robšė
- ®
- Vietovė: rajonas
- Registravosi: 2008-02-14
- Žinutės: 13898
- Atsiliepimai: 38
#18 2009-12-21 21:03
Re: Alyvuogių aliejus
Mindė_2 rašė:
Na alyvuogių aliejaus aromatas tikrai neblogas !
Tai jo
Neprisijungęs
- Ingrida H2O
- Varžybų dalyvė
- Vietovė: Kaunas
- Registravosi: 2006-09-20
- Žinutės: 3571
- Atsiliepimai: 2
#19 2009-12-21 21:05
Re: Alyvuogių aliejus
Robšė rašė:
Man atrodo, kad paprastas aliejus tai syrpotrebas, o olive extra jau gurmanams. Kaip kad koks Goudos suris ir smirdintis prancuziskas...
Alyvuogiu, saltai spaustas EXTRA VIRGIN labai geras...jis aisku salotom, labai sveika...o kas kepa, tai neapsimoka butent saltai spausto, nes jis realiai salotinis...bet aplamai alyvuogiu aliejus kepimui nera blogai, nes jo nereik tiek daug kaip kokio rapsu,ar saulegrazu.....nesusvyla jis taip greit, isvis nesvyla turbut kol pagamini....
Neprisijungęs
- kalevas
- Kalbus dalyvis
- Registravosi: 2009-01-27
- Žinutės: 88
- Atsiliepimai: 0
#20 2009-12-21 22:03
Re: Alyvuogių aliejus
Ingrida H2O rašė:
Robšė rašė:
Man atrodo, kad paprastas aliejus tai syrpotrebas, o olive extra jau gurmanams. Kaip kad koks Goudos suris ir smirdintis prancuziskas...
Alyvuogiu, saltai spaustas EXTRA VIRGIN labai geras...jis aisku salotom, labai sveika...o kas kepa, tai neapsimoka butent saltai spausto, nes jis realiai salotinis...bet aplamai alyvuogiu aliejus kepimui nera blogai, nes jo nereik tiek daug kaip kokio rapsu,ar saulegrazu.....nesusvyla jis taip greit, isvis nesvyla turbut kol pagamini....
Kazkada buvau gamintoju pristatyme tai EXTRA VIRGIN patare gerti po 1 sauksta rytais kas turi problemu su skrandziu opa ar panasiai.Pabandes likau nustebintas ir as ,nes turejau problemu su skrandziu dazniausiai del valgymo valgyklose.Aisku pripratimo reikia kol ipranti vartoti poto jau kaip ir nieko.
Neprisijungęs
- Ingrida H2O
- Varžybų dalyvė
- Vietovė: Kaunas
- Registravosi: 2006-09-20
- Žinutės: 3571
- Atsiliepimai: 2
#21 2009-12-21 22:17
Re: Alyvuogių aliejus
kalevas rašė:
Ingrida H2O rašė:
Robšė rašė:
Man atrodo, kad paprastas aliejus tai syrpotrebas, o olive extra jau gurmanams. Kaip kad koks Goudos suris ir smirdintis prancuziskas...
Alyvuogiu, saltai spaustas EXTRA VIRGIN labai geras...jis aisku salotom, labai sveika...o kas kepa, tai neapsimoka butent saltai spausto, nes jis realiai salotinis...bet aplamai alyvuogiu aliejus kepimui nera blogai, nes jo nereik tiek daug kaip kokio rapsu,ar saulegrazu.....nesusvyla jis taip greit, isvis nesvyla turbut kol pagamini....
Kazkada buvau gamintoju pristatyme tai EXTRA VIRGIN patare gerti po 1 sauksta rytais kas turi problemu su skrandziu opa ar panasiai.Pabandes likau nustebintas ir as ,nes turejau problemu su skrandziu dazniausiai del valgymo valgyklose.Aisku pripratimo reikia kol ipranti vartoti poto jau kaip ir nieko.
Gali but, pilnai tikiu, nes naturalus budas, ne kokie vaistai....gal dar del viduriu problemu, nes ir tusciu skrandziu patartina, jei ne aliejus, tai aplamai alyvuogiu..
Neprisijungęs
- Mindė_2
- Naujas dalyvis
- Registravosi: 2009-01-09
- Žinutės: 39
- Atsiliepimai: 0
#22 2009-12-21 22:54
Re: Alyvuogių aliejus
kalevas rašė:
Ingrida H2O rašė:
Robšė rašė:
Man atrodo, kad paprastas aliejus tai syrpotrebas, o olive extra jau gurmanams. Kaip kad koks Goudos suris ir smirdintis prancuziskas...
Alyvuogiu, saltai spaustas EXTRA VIRGIN labai geras...jis aisku salotom, labai sveika...o kas kepa, tai neapsimoka butent saltai spausto, nes jis realiai salotinis...bet aplamai alyvuogiu aliejus kepimui nera blogai, nes jo nereik tiek daug kaip kokio rapsu,ar saulegrazu.....nesusvyla jis taip greit, isvis nesvyla turbut kol pagamini....
Kazkada buvau gamintoju pristatyme tai EXTRA VIRGIN patare gerti po 1 sauksta rytais kas turi problemu su skrandziu opa ar panasiai.Pabandes likau nustebintas ir as ,nes turejau problemu su skrandziu dazniausiai del valgymo valgyklose.Aisku pripratimo reikia kol ipranti vartoti poto jau kaip ir nieko.
Atliktos studijos nuteikia labai optimistiskai vertinant si alieju:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12239612
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10990479
Neprisijungęs
- vilain
- Dažnas dalyvis
- Vietovė: Vilnius
- Registravosi: 2009-01-14
- Žinutės: 726
- Atsiliepimai: 0
#23 2009-12-21 23:01
Re: Alyvuogių aliejus
alyvuogiu aliejus nepakeiciamas sausai odai gyditi i karsta vonia ipili sauksta ar kelis, ismirksti gerai ir oda tampa kaip kudikio uzpakaliukas
Cia rasau ne del to, kad labai megstu grozio proceduras .. paprasciausiai ziema po dvieju treniruociu i diena sauseja lb oda
Paskutinį kartą taisė vilain (2009-12-21 23:06)
Neprisijungęs
- Ingrida H2O
- Varžybų dalyvė
- Vietovė: Kaunas
- Registravosi: 2006-09-20
- Žinutės: 3571
- Atsiliepimai: 2
#24 2009-12-21 23:32
Re: Alyvuogių aliejus
vilain rašė:
alyvuogiu aliejus nepakeiciamas sausai odai gyditi i karsta vonia ipili sauksta ar kelis, ismirksti gerai ir oda tampa kaip kudikio uzpakaliukas
Cia rasau ne del to, kad labai megstu grozio proceduras .. paprasciausiai ziema po dvieju treniruociu i diena sauseja lb oda
as pildavau i paprastaja stambia druska ir nesdavausi i pirti, ten gerai ikaitus darydavausi pilniga.. oda irgi nerealiai svelni ir minksta buna po.. joks pirktinis neatstoja geriau..
Neprisijungęs
- lolardas
- Dažnas senbūvis
- Vietovė: Miškas
- Registravosi: 2007-07-08
- Žinutės: 10855
- Įspėjimai: 1
- Atsiliepimai: 19
#25 2009-12-22 09:36
Re: Alyvuogių aliejus
.
Paskutinį kartą taisė lolardas (2011-01-08 11:07)
Neprisijungęs